مزارات ایران و جهان اسلام

سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های ایران جهان اسلام (امامزاده ، بقعه، آرامگاه، مقبره، مزار، گنبد، تربت، مشهد، قدمگاه، مقام، زیارت، معرفی عالمان انساب، کتابشناسی مزارات و زیارت و انساب

مزار چهارگنبد ـ قاین+ تصاویر

این مزار در داخل روستای افین از بخش مرکزی شهرستان قاین واقع شده است.

بنای مزار متعلّق به عمر بن داوود مشهور به چهارگنبد، دارای پلانی مربع شکل و به ابعاد 70/11 متر طول و 20/10 متر عرض می‌باشد. ورودی اصلی بنا از داخل حیاطی مستطیل شکل است. این حیاط و اطاق‌های ضلع شمال شرقی بنا در سال‌های اخیر به آن الحاق شده است. ایوان ورودی بنا به صورت قوس تیزه دار با سکوهایی جهت نشستن و طاقچه‌هایی در آن و نزدیک به پوشش قوس می‌باشد که در جنوب شرقی بنا واقع شده است. در جبهه جنوب شرقی بنا 14 پله وجود دارد که امکان دسترسی به پشت بام مزار را فراهم نموده است. فضای داخلی بنا به چهار قسمت تقسیم شده که هر کدام با گنبدی نسبتاً کوچک پوشانده شده که قسمتی از وزن هر گنبد توسّط ستونی از خشت و گل به ابعاد 20/2×30/1 متر تحمّل می‌شود.

فضای داخلی بنا از خشت و گل و اندود گچ و دیوارهای بیرونی از سنگ لاشه و ملات ماسه آهک ساخته شده که به دلیل مسائل جوی و عدم توجّه کافی بندکشی سنگ‌ها، فرسوده و به کلی خالی شده است. در قسمت داخلی ضلع جنوب غربی بنا به دلیل زلزله‌های متعدّد و نشست، ترک‌هایی برداشته است. بنا از داخل و خارج دارای تزئینات خاصّی نبوده و دیوارهای داخلی بنا از گچ پوشانده شده که به علّت اصولی اجرانشدن فرم قوس‌ها، زیبایی آن از بین رفته است و در نمای بیرونی بنا نیز فرم معماری خاصی که جنبه تزئینی داشته باشد وجود ندارد.

با استناد به کتاب بهارستان در تاریخ و تراجم رجال قائنات و قهستان، تألیف آیت الله حاج شیخ محمد حسین آیتی آمده: «سه نفر از سادات موسوی بر ذروه آسکوه و یک نفر بر ذروه کوه میلان آسوده‌اند و این جمله از عمال خلفای عباسی فراری و در جبال و صحاری متواری گردیده بالاخره قائد قضا و قدر ایشان را به محال زیر کوه کشانیده و روزی چند در چهار گنبد افین بسر برده و از آنجا به کوه فوراب و آسکوه و میلان پناهنده شده و شربت شهادت چشیده‌اند. که حدس قوی به آن می‌رسد که مقابر آن ناحیه از خاندان داوود اکبر باشد که نسبتش به چند واسطه به عبّاس بن امیرالمؤمنین(می‌رسد».

این مزار به شمارة 16464 و در تاریخ 27/8/1385 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.

تصاویر و مطالب بیشتر در مورد روستای افین

بیشتر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
موضوعات
سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های جهان اسلام (معرفی بیش از چهل هزار زیارتگاه)

طراح وبلاگ: سید محمد علوی زاده